Tavshedspligt, underretnings- og vidnepligt
Informationer videregivet om dig i forbindelse med et forsikringsbetalt samtaleforløb
Har du samtaler med mig via et forsikringsselskab, så har du i forbindelse med iværksættelsen af samtaleforløbet hos mig godkendt, at mine samarbejdspartnere får oplysninger om dig fra forsikringsselskabet, og jeg får oplysninger om dig direkte fra forsikringsselskabet eller via det mellemled, jeg arbejder for. Det kan være eksempelvis Prescriba, Primacare og AS3, som jeg samarbejder med ved at varetage samtaleforløb for dem og dermed for din forsikring. Ved udvidelse af samtaleforløbet, som en eventuel status efter endt forløb eller hvis der er brug for anden hjælp end hvad jeg kan tilbyde udveksles relevante oplysninger om dig med min samarbejdspartner (mellemledet imellem mig og forsikringsselskabet) eller direkte med direkte med dit forsikringsselskab, hvis forløbet varetages direkte for dem uden mellemled. Disse samarbejdspartnere oplyses også om dato for behandlingerne hos mig og det endelige omfang – disse oplysninger gives ofte til dem i forbindelse med afregning af et samtaleforløb.
Tavshedspligt
Som psykolog har jeg tavshedspligt omkring de oplysninger, du giver mig. Jeg har dog pligt til at bryde min tavshedspligt, hvis jeg hører om et barn under 18 år, der lever under uacceptable og skadelige vilkår. Jeg har også pligt til at bryde min tavshedspligt, hvis jeg vurderer, at du er til reel fare for dit eget eller andres liv, dvs. hvis du har planer om at slå dig selv eller andre ihjel.
Underretningspligt
Alle borgere, også psykologer, har pligt til at underrettet kommunen, hvis man får kendskab til, at et barn under 18 år udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold der bringer barnets sundhed og udvikling i fare.
Udvidet underretningspligt
Alle offentligt ansatte har en udvidet pligt til at underrette kommunen, når de i deres arbejde bliver bekendt med forhold, hvor der er formodning om, at et barn under 18 år har behov for særlig støtte. Psykolognævnet har udtalt, at den udvidede underretningspligt også gælder autoriserede psykologer.
Vidnepligt
Enhver har – med få undtagelser – pligt til at vidne i domstol. Bliver jeg som psykolog indkaldt som vidne i en sag, skal jeg møde op og gøre retten opmærksom på, at jeg som udgangspunkt har tavshedspligt. Retten afgør herefter, om jeg skal vidne og således er fritaget fra min tavshedspligt.
Læs mere i retsplejelovens §§ 168 og 170.